//Wie is Liberty Global
wie is liberty global

Wie is Liberty Global eigenlijk? En wat betekent de overname van ziggo en de daarop volgende fusie met Vodafone?

Wie is Liberty Global?

Liberty Global is het grootste internationale kabelbedrijf ter wereld. Het bedrijf is opgericht in 2005 en heeft inmiddels 27 miljoen klanten in veertien verschillende landen. Er werken 38.000 mensen. Liberty Global is een beursgenoteerd bedrijf met een jaaromzet van ongeveer 17 miljard dollar. Een paar bekende consumentenmerken van Liberty Global zijn UPC, Telenet en VTR. Sinds november 2014 is ook Ziggo een dochteronderneming van Liberty Global.

Ziggo profiteert als dochteronderneming van het netwerk van Liberty Global

Dat Ziggo onderdeel geworden is van zo’n groot internationaal concern, heeft als grote voordeel dat het nu gebruik kan maken van de internationale contacten en kan profiteren van de kennis van zustermaatschappijen en van de beste leveranciers, zoals Intel, Cisco en Samsung. Op die manier kan men de klanten steeds weer van innovatieve diensten en producten voorzien. Voorbeelden daarvan zijn Horizon TV en Replay TV. Daarnaast onderhoudt Ziggo via Liberty Global ook contacten met onderzoeksinstituten en innovatielabs in de hele wereld. Meer wie is Liberty Global?

Onderhandelingen over fusie van Ziggo met Vodafone Nederland

Eerder dit jaar werd bekend dat Vodafone in gesprek was met Liberty Global over een joint venture met Ziggo in Nederland, met als doel om Vodafone en Ziggo samen verder te laten gaan als één bedrijf. Dit nieuwe bedrijf zou dan een combinatie van vaste en mobiele diensten aan moeten gaan bieden. Deze fusie moest nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Dat gebeurde, maar wel onder de voorwaarde dat Vodafone zijn vaste tak, Vodafone Thuis, zou afstoten.

Inmiddels heeft Vodafone aan deze voorwaarde voldaan door Vodafone Thuis te verkopen aan T-Mobile. Deze verkoop werd onlangs goedgekeurd door de Nederlandse Autoriteit Consument en Media. Daarmee stonden definitief alle seinen op groen voor de fusie.

Met overname is een bedrag van 800 miljoen euro gemoeid

Voor een gelijkwaardig aandeel in het fusiebedrijf heeft de Vodafone Group een bedrag van 800 miljoen euro betaald aan Liberty Global. Oorspronkelijk was een bedrag van 1 miljard euro overeengekomen, maar dat valt lager uit omdat de schuldenlast van Ziggo de afgelopen maanden was opgelopen tot 7,7 miljard euro. Het nieuwe bedrijf VodafoneZiggo start daardoor nu al direct met een schuldenlast van 10 miljard euro.

Fusie is goed nieuws voor de consument

Het nieuwe bedrijf VodafoneZiggo zal de strijd aangaan met KPN. Beide providers hebben nu de beschikking over vrijwel 100 procent landelijk beschikbare vaste- én mobiele netwerken. Beide telecomreuzen kunnen daardoor quad play-diensten aanbieden, dat wil zeggen pakketten van vaste telefonie, televisie en internet én mobiele telefonie en internet. De te verwachten concurrentiestrijd is goed nieuws voor de Nederlandse consument, zo geeft ook de CEO van Liberty Global, Mike Fries, aan.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.