//Een centrale opslag voor thuis? Koop een NAS
Een centrale opslag voor thuis

Opzoek naar een centrale opslag voor thuis? Koop een NAS

Bent u opzoek naar een centrale opslag voor thuis? Koop dan een NAS.
Wil je kunnen streamen binnen je thuisnetwerk? Dat kan met behulp van een NAS. Een NAS is in feite niets anders dan een harde schijf, die is uitgerust met een netwerkaansluiting. De bestanden die je op een NAS opslaat, zijn beschikbaar voor alle gebruikers van dat netwerk. Daardoor kan iedereen bij alle media, die op de NAS is opgeslagen, zolang de NAS aanstaat. Voor iedere gebruiker binnen je netwerk maak je een eigen account aan. Je kunt het zo regelen dat gebruikers alleen bij hun eigen bestanden kunnen, maar ook mappen aanmaken, die juist voor iedereen toegankelijk zijn.

Opslag verbonden met het Netwerk

De afkorting NAS staat voor Network Attached Storage , dus een opslag die verbonden is met een netwerk. Je slaat er allerlei bestanden in op, van foto’s of tekstbestanden tot films en video’s. Doordat de NAS is aangesloten op je netwerk, kun je vanaf ieder ander apparaat binnen je netwerk de bestanden openen, ook vanaf je tablet of smartphone. Doorgaans krijg je software bij de NAS waarmee je bestanden eenvoudig kunt overzetten.

Eén of meerdere schijven

Verder is het aantal schijven in een NAS belangrijk, dat kan variëren van één tot bijv. vijf. Voor een gemiddeld thuisnetwerk is een NAS met twee schijven heel geschikt. Per schijf kun je dan 1, 2 of 4 TB(terabyte) aan data opslaan. Je kunt ervoor kiezen om één van de twee schijven te gebruiken als back-up voor het geval de andere schijf stuk gaat.

NAS is altijd voor iedereen benaderbaar

Het grootste voordeel van een NAS ten opzichte van het streamen van content vanaf je pc is dat je een NAS altijd aan kunt laten staan. Je hoeft dus niet je pc aan te zetten als je even iets op wilt zoeken op je NAS. Dat kan bijv. ook met je smartphone. Verder levert een NAS je een paar terabyte extra opslagruimte, waardoor je op je pc ruimte over hebt. Een NAS is overigens ook heel geschikt voor het maken van back-ups vanaf je pc.

Alles op één centrale plek
Wat natuurlijk ook heel praktisch is, is dat al je bestanden op een centrale plek zijn opgeslagen. Wanneer jij de deur uit bent met je pc, kunnen andere gezinsleden dus nog steeds gewoon een opgeslagen film kijken, want de NAS is nog steeds benaderbaar. Daarnaast zijn veel NAS servers ook op afstand toegankelijk, mits je een internetverbinding hebt. Dus ook op je werk of onderweg kun je gewoon op je NAS server thuis inloggen.

Welke NAS moet ik kiezen?

1#: WD MyCloud 4TB

  • eenvoudige installatie
  • snelle werking
  • app voor telefoon
  • my Cloud voor buitenshuis
  • betrouwbare harde schijven en solid state drives

2#: Synology DiskStation DS216play

  • meer functionaliteiten
  • krachtig en stil
  • gebruiksvriendelijke interface
  • QuickConnect voor buitenshuis
  • een-op-een back-up mogelijkheid

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.