Audio & beeld
/Wat is een Mediabox?

Wat is een mediabox?

Wat is een mediabox precies? Vroeger was televisie kijken heel erg basic. Er liep een coax kabel naar de televisie die rechtstreeks op de televisie werd aangesloten. Het analoge televisiesignaal zorgde ervoor dat de kijker toegang kreeg tot een aantal televisiezenders. Tegenwoordig werkt het allemaal heel anders, helemaal als u gebruik maakt van een mediabox. Wat is een mediabox en..

Welke mediaboxen zijn er allemaal?

Er zijn verschillende mediaboxen met verschillende functionaliteiten en in de volksmond kennen we dan ook verschillende benamingen. Maar wat is een mediabox nu? Er komen verschillende benamingen voorbij: mediabox, media player, tv box, stream kast, chromecast, digitale decoder, andriod media box, mediaspeler, PCstick, XBMC, Kodi, Rasberry Pi enzovoorts. Ik wil dan ook de belangrijkste verschillen onderscheiden. Wel zijn de mediaboxen van tegenwoordig gericht op meerdere mogelijkheden en het wil dus niet altijd zeggen dat het een het andere uitsluit. Bedenk daarom eerst goed waar je nu eigenlijk naar opzoek bent? Welke functie krijgt je mediabox of mediaspeler.

bol ad mediaboxkopen

Waar moet ik op letten?

Wat zijn nu belangrijke dingen om op te letten bij het aanschaffen van een mediabox. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te achterhalen waarvoor je het wil gaan gaan gebruiken. Is het alleen Netflix of uitzendinggemist?

Of heb jij een hele collectie beeldmateriaal wat je graag wil afspelen en delen? Wil jij Ultra HD of te wel 4K bestanden afspelen? Zo kun jij nog meer specifiek wensen hebben, check dus altijd de technische specificaties goed. Hier een paar belangrijke  punten:

Kijk altijd goed naar  de productspecificaties:

Aansluit mogelijkheden:

over welke poorten beschikt het kastje? Is er een mogelijkheid tot het aansluiten van LAN aansluiting of belangrijker nog beschikt het over WIFI? Bluetooth? Zijn er USB poorten aanwezig en welke USB poorten. USB 2.0 of 3.0, 3.o is veel sneller, maar er zijn ook weer andere kabels nodig. Het zelfde geldt voor HDMI 1.4 of 2.0. HDMI 2.0 is benodigd om UHD te kunnen doorvoeren.

Harde schijf:

let er wel op dat sommige modellen zonder interne harde schijf worden geleverd. Dit betekend voornamelijk streamen. Tenzij je er zelf een externe harde schijf aankoppelt. Let dus op of er wel of geen interne harde schijf aanwezig is en hoeveel opslag mogelijkheid deze bevat.

Codecs:

de ondersteuning van een groot scala aan bestandstypen is een belangrijke eigenschap van een goede mediaspeler. De belangrijkste om tegenwoordig in de gaten te houden dit om op de toekomst voorbereid te zijn: de H.265 codec dit is een video compressie standaard, de opvolger van H.264. Erg belangrijk voor het nieuw 4K oftewel 3840x2160p en houd er rekening mee dat je dan ook 60 Mhz moet kunnen halen.

Besturingssystemen:

Er zijn verschillende besturingssystemen de bekendste zijn tegenwoordig Andriod en Windows. Soms heeft de maker van een TV box een eigen besturingssysteem ontwikkeld, deze zijn niet ‘open source’. En je kan dus niet bewerken en wijzigen, maar alleen de content en software gebruiken die aangeboden wordt door de maker. Veel besturingssystemen zijn op basis van een chipset van bijvoorbeeld Realtek of Sigma Designs.Een aantal mediaspelers zijn voorzien van een voor geïnstalleerde versie van Kodi(voorheen genaamd XBMC). Kodi kan fungeren als server tussen verschillende opslag apparaten thuis bijvoorbeeld een NAS. Maar Kodi is veel meer, deze bevat gratis en betaalde televisie streams van zenders over de hele wereld. Gratis series en films rechtstreek op jouw tv in de beste kwaliteit.. De combinatie Android en Kodi is absoluut een aanrader.

Meer tips kijk eens op CoolBlue: www.Mediacentershop.nl

ziggo advertentie

Wat is een mediabox en wat zijn de verschillen?

Wat zijn de grote verschillen in spraakverwarring? Hieronder probeer in in grote lijnen onderscheid te maken, want: wat is een mediabox nu eigenlijk?

-Mediaspeler, mediaplayer

Een mediaspeler is een kastje die ervoor zorgt dat beeld- en audiobestanden worden omgezet naar materiaal die kan worden weergegeven op jouw tv en of kan worden afgespeeld via jouw speakers. Denk aan foto’s, films en muziek bestanden. Dit kan via het netwerk, een NAS, laptop, externe harde schijf, usb-stick, geheugenkaartje enzovoorts. Erg handig als je een berg bestanden hebt.

-Horizon Mediabox, Digitale decoders

De Horizon Mediabox wordt ook wel een digitale decoder genoemd. Een digitale decoder is gelijkwaardig aan de mediabox die door Ziggo wordt gebruikt. Alleen is dit uw eigendom en heeft u niks in bruikleen van Ziggo. Er is een abonnement nodig. Deze digitale decoders maken gebruik van moderne HDTV-chiptechnologie die kabelontvangst combineren met toegang tot het internet, en beeld omzetten in HDTV. Zie: Alternatieve mediaboxen.

-Google Chromecast, Apple TV, Casting

Less is more. Ook een Chromecast wordt regelmatig een media box of media speler genoemd. Wel is dit wat anders dan een digitale decoder of een media box zoals Ziggo die aanbiedt.Een chromecast is een klein apparaatje die je verbind met jouw wifi netwerk en je plugt in jouw TV met een een HDMI kabel. Nu kan je direct allerlei content weergeven vanaf jouw tablet, telefoon of computer. Deze techniek wordt casten genoemd.  Lees meer op: Google Chromecast Mediaspeler

-IPtv, internet tv

Bij een IPtv is het mogelijk om digitale zenders te ontvangen van vele verschillende landen internationaal. En wordt dan ook gebruikt als vervanger van het reguliere tv kijken. Soms tot wel 1000 verschillende tv zenders. U heeft enkel en alleen een internetverbinding nodig.

-Andriod Media Box

Deze boxen zijn vrij populair je kan er o.a. onbeperkt films en series mee streamen. Er wordt regelmatig nieuwe content aangeboden in zowel HD, 3D en zelfs in 4K. Daarnaast heb je toegang tot games uit de Play Store. De apps zoals Netflex en Youtube of Facebook zijn meestal standaard geprogrammeerd.