//Is een mediabox illegaal?
Is een mediabox illegaal?

Is een mediabox illegaal?

Als je het nieuws van de laatste tijd een beetje gevolgd hebt, dan kan het best goed zijn dat je nu dus met wat vragen zit. Zo vraag je je bijvoorbeeld af: is een mediabox illegaal? Dat is een logische vraag, want er was nogal wat te doen rondom bijvoorbeeld Kodi. Daardoor is het onduidelijk geworden wat nu precies wel mag en wat nu precies niet mag. Het is dan ook goed om hier wat duidelijk in te scheppen. Er is namelijk nog best wel het één en ander mogelijk.

Antwoord op de vraag

Om te beginnen met een antwoord op de vraag: is een mediabox illegaal? Dit is heel simpel. Nee, een mediabox op zich is niet illegaal. Je mag er gewoon één kopen, in huis zetten en aansluiten. Het probleem zit hem in de add-ons. De apps waarmee je gratis films en dergelijke kon streamen of de apps waarmee je betaalde abonnementen van services gratis kreeg. Deze mogen niet meer gebruikt worden. Omdat deze bij de boxen geleverd worden is het dus noodzakelijk dat de boxen nu alleen met kale Kodi-installatie verkocht mogen worden.

Wat is dan wel illegaal?
Als de box op zichzelf niet illegaal is, wat is volgens de rechter dan wel illegaal? Uiteindelijk komt het erop neer dat er gewoon een wet die al bestond gehandhaafd wordt. Het illegaal streamen van films en muziek was namelijk al strafbaar. Dit heeft te maken met auteursrecht. Dit zijn zaken die al bijna net zo oud zijn als de digitale wereld zelf. Al in de jaren negentig werden bijvoorbeeld downloadservices illegaal verklaard om vergelijkbare redenen. Je mag dus niet zomaar iets streamen waarvoor eigenlijk betaald moet worden.

Geen reden tot paniek

Er is echter geen reden tot paniek. Vooralsnog ben je als consument namelijk geen onderdeel in de aak. Je mag alleen niet meer de mogelijkheid krijgen om de boxen te kopen. De aanbieders hiervan moeten dus of boxen onder add-ons of helemaal geen boxen meer verkopen. Het is echter niet zo dat mediaboxen illegaal zijn geworden. Dus heb je daar geen probleem mee.

*volg stichting brein voor meer nieuws m.b.t illegaal streamen en voor geïnstalleerde mediaboxen. Of lees meer in eerder geplaatst bericht.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.