/, IPTV Informatie, Review/Google Chromecast Ultra 4K

Google Chromecast Ultra

In het jaar 2013 werd door Google de originele Chromecast op de markt gebracht. In het jaar 2015 volgde een update voor het populaire toestel. De kleine stick zorgde er voor dat het mogelijk was om zelfs een verouderd televisietoestel op eenvoudige wijze om te toveren tot een smart TV. Het streamen van filmpjes via Netflix, Youtube en natuurlijk ook Google Play werd op die manier mogelijk gemaakt. De technologie is door de jaren heen echter niet stil blijven staan. Dat hebben ze ook bij Google begrepen, want inmiddels is de Google Chromecast Ultra op de markt verschenen. Wat deze nieuwe versie van Chromecast je precies te bieden heeft laten we je graag ontdekken hier op deze pagina. 

Eerste kennismaking met Google Chromecast Ultra

De belangrijkste vernieuwing die wordt geïntroduceerd met de lancering van de Google Chromecast Ultra is terug te vinden in de aanwezigheid van 4K en natuurlijk ook HDR. Deze twee vernieuwingen moeten de aanzienlijk hogere kostprijs rechtvaardigen. Daar waar de oorspronkelijke Chromecast over een kostprijs beschikte van 39 euro was de introductieprijs van deze nieuwe uitvoering 79 euro. Dit is zowat een verdubbeling van het prijskaartje waar de originele Chromecast over beschikte. 

Op vlak van uiterlijk ziet deze Google Chromecast Ultra er nog altijd uit zoals voorheen. De (vrij korte) HDMI-kabel kleeft aan de achterzijde door een ingebouwde magneet. Bovendien is er ook een micro-USB poort aanwezig voor de stroomaansluiting. Op de stroomadapter is er eveneens een uitsparing voorzien voor een ethernetaansluiting. Deze aansluiting zal niet in het minst haar nut bewijzen tijdens het streamen van 4K-video’s. Er dient bij het aanschaffen van deze Google Chromecast Ultra ook rekening mee te worden gehouden dat de enige manier om ze van stroom te voorzien gebruikmaken is van het stopcontact. Dit betekent dat het niet langer tot de mogelijkheden behoort om stroom af te nemen via de USB-poort waar je televisie over beschikt. 

Eenvoudige installatie 

Wie niet zo technisch is aangelegd hoeft met de Google Chromecast Ultra in ieder geval niet te vrezen voor een complexe installatie, in tegendeel. De installatie kan dan ook in minder dan tien minuten gebeuren. In eerste instantie moet je het toestel uiteraard op een vrije HDMI-poort van je televisie en op het stroomnet aansluiten. Vervolgens moet je overgaan tot het installeren van de Google Home applicatie. Deze laatste kan worden geïnstalleerd op verschillende systemen. Het gaat hierbij niet alleen om je smartphone, maar ook om je tablet of laptop. Daarbij beschik je over de mogelijkheid om aan te geven of je gebruik wil maken van WiFi of ethernet. Na afloop van de installatie kan je de gewenste app of het gewenste programma openen waarna je kan aangeven op welk toestel deze moet worden gestreamd of gecast. Uiteraard geldt ook voor de Google Chromecast Ultra dat zij het volledige streamen voor haar rekening neemt. Dat is handig, want op deze manier kan de batterij van je smartphone aanzienlijk worden gespaard. 

Welke prestaties levert de Google Chromecast Ultra? 

Er is een goede reden waarom Google er voor heeft gekozen om de Google Chromecast Ultra te voorzien van een ethernetaansluiting. Op het ogenblik dat je er voor kiest om een 4K-filmpje via je Wi-Fi-verbinding te gaan streamen is de kans zeer aanwezig dat er na slechts enkele minuten reeds sprake is van een vorm van buffering. Dat is vervelend, maar kan perfect worden opgelost door gebruik te gaan maken van een ethernetverbinding. Ben je toch van plan om gebruik te gaan maken van WiFi? In dat geval wordt het door Google toch sterk aangeraden om daarvoor gebruik te maken van 5GHz band. 

Nog een interessant weetje is dat het ook mogelijk is om Chromecast te bedienen met behulp van de afstandsbediening van je televisie. Je moet er wel rekening mee houden dat dit uitsluitend tot de mogelijkheden behoort wanneer je HDMI-CEC hebt geactiveerd. Vervolgens kan je gewoon eenvoudig met de afstandsbediening van je televisie het filmpje dat je afspeelt pauzeren of stoppen. Bovendien is het mogelijk om het casten ook reeds te laten beginnen op het ogenblik dat je televisie zich nog in slaapmodus bevindt. Door middel van HDMI-CEC zal je televisie direct beginnen met het afspelen van jouw stream. Dit dus zonder dat je daarvoor naar de afstandsbediening van je televisie hoeft te grijpen.

Is de Google Chromecast Ultra het kopen waard of niet?

Misschien wel de absolute hamvraag van deze pagina, is het nu wel of niet de moeite waard om de Google Chromecast Ultra te kopen ? Dit niet in het minst wanneer je mogelijks al een gewone Chromecast hebt. De belangrijkste vernieuwing waar je bij deze nieuwe versie op kan rekenen is uiteraard terug te vinden in de aanwezigheid van 4K. Deze zorgt er voor dat een groot aantal films en series er nu nog beter uit komen te zien. Indien je een Netflix-abonnee bent krijg je op deze manier meteen toegang tot een uitgebreide bibliotheek bestaande uit een groot aantal absolute toppers om te bekijken.

Heel wat mensen beschikken vandaag de dag weliswaar over een smart-tv, maar dan wel over een exemplaar die eigenlijk reeds is verouderd. Bovendien zijn heel wat gebruikers ook maar matig tevreden over hun smart tv-platform. Daar kan Google Chromecast Ultra verandering in brengen. Bovendien wordt de interface op deze manier voor alle televisies in huis dezelfde. Dat is handig voor mensen die bijvoorbeeld niet al te technisch zijn aangelegd. Voor populaire apps zoals Netflix en Youtube geldt bovendien dat ze slechts één keer geïnstalleerd moeten worden. Een finaal voordeel heeft te maken met updates die op Google Chromecast Ultra traditioneel erg snel worden doorgevoerd. Op deze manier hink je nooit meer achterop zoals met verschillende smart tv’s wel nog eens het geval wil zijn. 

Over Google Chromecast Ultra:

Eenvoudiger dan ooit, maak van je TV een smart TV. Met de vele apps op jouw telefoon of tablet cast je direct content naar je TV scherm. Denk eens aan de TV in je slaapkamer? Voor een klein bedrag kijk je heerlijk Netflex vanuit bed. Reis foto’s laten zien aan de hele familie op groot scherm is zo gepiept. Met de netwerkadapter sluit je de Chromecast Ultra makkelijk aan op een netwerkkabel. Dankzij 5 GHz wifi stream je video’s tot 4K resolutie naar je tv. Momenteel is er ook de chromecast 3 het standaard model, check de specificaties goed in veel gevallen voldoet deze prima voor vele thuisgebruikers.

  • 16GB
  • Micro-sd
  • 1,4 GHz – Realtek RTD 1295
  • Geen goedkope mediaspeler

Google Chromecast Ultra

99,99

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.